מבוא לדיני משפחה בישראל
דיני משפחה בישראל הוא תחום מורכב ומגוון, אשר יכול להיות קשה להבנה ללא עורך דין. במאמר זה, נבחן כמה מהיסודות של דיני המשפחה וכיצד הם חלים על תיקי משמורת.
מהם דיני משפחה?
דיני משפחה מכסים את כל ההיבטים של חיי המשפחה שאינם מכוסים על ידי חוקים פליליים או אזרחיים. זה כולל גירושין, משמורת ילדים וזכויות ביקור (הידועות גם בשם “הסדרי ראייה”), תשלומי מזונות (הידועים גם בשם “מזונות בני זוג”), הליכי אימוץ, הסכמי ממון בין בני זוג לפני הנישואין; הסכמי ממון בין בני זוג לאחר הנישואין נערכים אך לפני תחילת הליכי גירושין; בדיקות אבהות לילדים שנולדו מחוץ לנישואין וייתכן שהיו אב לגבר אחר מאשר אביהם הביולוגי; צווי אלימות במשפחה נגד בני זוג מתעללים המאיימים לפגוע בבן/בת זוגם או בילדיהם המתגוררים עמם תחת קורת גג אחת; אפוטרופסות על ילדים קטינים כאשר ההורים נפטרים במפתיע ולא מותירים אחריהם צוואה הקובעת אחרת
סוגי משמורת ילדים בישראל
ישנם מספר סוגים של משמורת ילדים בישראל.
- משמורת פיזית: זוהי הזכות שילדיך יגורו איתך, לפחות במשרה חלקית. ההורה שיש לו משמורת פיזית חייב לקבל החלטות לגבי החינוך והטיפול הרפואי שלו.
- משמורת חוקית: להורה עם משמורת חוקית יש את הזכות לקבל החלטות לגבי חינוך הילד, דתו ורווחתו הכללית.
- משמורת משותפת: שני ההורים חולקים את האחריות לקבלת החלטות על חיי ילדיהם יחד (כגון היכן יגורו). במקרה זה, שני ההורים חייבים להסכים לפני שניתן יהיה לבצע שינויים משמעותיים באופן שבו הם מגדלים את ילדיהם יחד או מה קורה כאשר הם נפרדים זה מזה; אחרת, אחד ההורים עלול לאבד לחלוטין את זכויותיו בנושאים אלה אם לא יעמוד במה שהוחלט בעבר על ידי שני הצדדים המעורבים בהסדר מסוג זה ביניהם, שניהם מבחינה משפטית כאן במסגרת חוקי ישראל בנוגע להליכי גירושין בהם מעורבים ילדים מתחת לגיל 18, רק משום שלאחר שמלאו לו 18 שנים אזי קשה יותר לבתי המשפט שהוזכרו לעיל מבלי שיהיו להם סיבות מתאימות מדוע פעולה כזו צריכה להתבצע בהתחשב בנסיבות מסוימות הסובבות כל מקרה פרטני הכרוך במצבים מסוג זה מה שאומר שאין רק כלל קבוע אחד כאשר מתמודדים עם תרחישים שונים כמו אלה שהוזכרו לעיל, שכן כל מקרה יכול להיות שונה מעט בהתאם לנסיבות הסובבות כל סיטואציה בנפרד ולא רק לדבוק בקפדנות
מי יכול לבקש משמורת על ילד בישראל?
בישראל ישנם מספר אנשים שיכולים לבקש משמורת על ילד. אלה כוללים:
- הורים
- סבא וסבתא (כולל סבא וסבתא מצד האב)
- קרובי משפחה אחרים (כגון דודים, דודות ובני דודים)
- הורים אומנים
עילות למשמורת ילדים בישראל
בית המשפט ישקול גם את הגורמים הבאים בבואו להחליט על משמורת ילדים:
- טובת הילד. זה גורם חשוב מאוד, אבל זה לא פשוט כמו שזה נשמע. זה לא רק אומר שהורה אחד צריך לקבל משמורת על הורה אחר כי הוא טוב יותר בטיפול בילדים; במקום זאת, בתי המשפט בוחנים כל מיני דברים כשהם קובעים מה באמת הכי טוב עבור הילדים שלך – הגילאים והמגדר שלהם (אם רלוונטי), כמה זמן כל הורה מבלה איתם עכשיו ובתוכניות העתידיות שלהם עבורם (כולל לוחות הזמנים של בית הספר), האם לאחד הצדדים יש היסטוריה כלשהי של התעללות או הזנחה כלפי ילדים במערכות יחסים קודמות. וכן הלאה!
- גיל ומין הילד(רן). בתי המשפט מעדיפים בדרך כלל שילדים צעירים יותר יישארו עם אמותיהם במהלך תהליך זה, משום שבנים גדולים נוטים להיות עצמאיים יותר מבנות בגילאים מסוימים; עם זאת, אם קיימות נסיבות מקלות סביב העדפה זו, כגון טענות להתעללות/הזנחה, אזי היא עשויה שלא לחול כאן לכאן או לכאן, בהתאם לראיות המוצגות במהלך הליכי המשפט, בהמשך לאחר שלב הגילוי הראשוני מתרחש תחילה לפני שקורה כל דבר אחר הנוגע לכל דבר אחר הקשור באופן ספציפי לענייני משמורת המערבים את הילדים עצמם, מעורבים ישירות בתיקים מסוג זה הנוגעים לענייני דיני משפחה הכרוכים בגירושין; הליכים וכו'”.
כיצד מחליטים על משמורת ילדים בישראל?
בישראל, תיקי משמורת ילדים מוכרעים בדרך כלל על ידי ההורים ועורכי דינם. עם זאת, אם אתה ובן זוגך לא מצליחים להגיע להסכמה בכוחות עצמכם, בית המשפט ימנה מגשר שיעזור לכם לפתור את חילוקי הדעות. אם הגישור לא עובד, השלב הבא הוא ששני הצדדים יציגו את טיעוניהם בבית המשפט בפני שופט שיחליט איזה הורה צריך לקבל משמורת.
אם אחד ההורים הואשם בהתעללות או בהזנחת ילדיו (או אם יש סיבה להאמין שהם עשויים לעשות זאת), עובדה זו עשויה להשפיע על משך הזמן שכל הורה מקבל איתם – ואפילו אם בכלל מותרות להם זכויות ביקור!
אכיפת משמורת ילדים בישראל
אכיפת משמורת ילדים בישראל
ישנן מספר דרכים לאכוף צו משמורת ילדים. ראשית, ניתן לבקש מבית המשפט שהוציא את הצו לאכוף אותו. אם אינכם גרים בישראל, ייתכן שתצטרכו לשכור עורך דין שיוכל לעזור לכם בתהליך זה. בית המשפט ישלח הודעה על החלטתו לשני ההורים ולכל אדם אחר שהוענקו לו זכויות על פי הסכם קיים או צו בית משפט.
אם בן זוגך לשעבר אינו מציית להסכם קיים או לצו בית משפט, ייתכן שתרצה להגיש בקשה לאכיפת תשלומי מזונות ילדים באמצעות משרד הרווחה והשירותים החברתיים (MWSS). MWSS יכול גם לסייע באכיפת זכויות ביקור במידת הצורך; עם זאת, הם אינם יכולים לשנות תנאים שנקבעו על ידי מי מההורים במהלך פגישות גישור או דיונים לפני מתן החלטות סופיות בענייני משמורת בעצמם
שינוי משמורת ילדים בישראל
שינוי משמורת ילדים בישראל
כאשר הורה מעוניין לשנות צו משמורת, עליו להראות כי חל שינוי נסיבות מהותי מאז מתן הצו המקורי. זה יכול לכלול:
- שינוי בנסיבות כלכליות המשפיע על יכולתו של אחד ההורים לטפל בילדיו (למשל, אובדן תעסוקה)
- בעיה בריאותית פיזית או נפשית המונעת מהורה אחד לטפל כראוי בילדיו (למשל, אלכוהוליזם)
ייצוג משפטי בתיקי משמורת ילדים
- עורך דין לענייני משפחה
- שומרי הסף (GAL)
- עורכי דין שמונו על ידי בית המשפט
טיפים לניווט בתיקי משמורת ילדים בישראל
- דע את זכויותיך.
- יש תוכנית.
- שקול גישור.
- שכור עורך דין במידת הצורך
גישור משמורת ילדים: סיכום
הגעת לסוף הפוסט הזה. הנה כמה מחשבות אחרונות שכדאי לזכור כשאתם מנווטים במערכת דיני המשפחה בישראל:
במידת האפשר, נסו להימנע מלעבור דרך בית המשפט. הליכים בבית המשפט יכולים להיות ארוכים ויקרים – וגם אם תזכה, אין ערובה לכך שהאקס שלך יבצע את תשלום מזונות הילדים או שמירה על זכויות ביקור.
אם בכל זאת בחרתם לעבור דרך בית המשפט, וודאו שלעורך הדין שלכם יש ניסיון בעבודה עם בתי המשפט בישראל לפני שאתם שוכרים אותו. עורכי דין רבים המתמחים במשפט הבינלאומי עשויים שלא להיות בעלי ניסיון בטיפול ספציפי בתיקי דיני משפחה ישראליים; אם הם לא יודעים מה הם עושים, זה יכול לעלות לך ביוקר!
זקוקים לעורך דין לענייני משפחה? צור קשר עם שני בן ארדטה משרד עורכי דין